Välkomna

Augusti 2012

”Med fötterna på jorden” heter mitt senaste projekt gjort tillsammans med filmklipparen Olle Tannergård, Flirmfilm, i Hököpinge och Jim Åkerstedt, riksspelman och tecknare från Täby.

 

DETTA MÅSTE NÅGON DOKUMENTERA

Detta alldeles egna, roliga berättande om denna för oss utsocknes så annorlunda tillvaro på landsbygden MÅSTE någon dokumentera. Ett helt liv i en röda stuga på landet. Ett liv dominerat av naturen, av hårt arbete, av hästar och kor, i ett annorlunda Sverige, speglat med en sådan humor som Aldors.
Och ibland speglat av både humor och Gunn! Hon som kom till byn som hans hushållerska på 1950-talet.

Under flera års somrar och vintrar med för den delen, traskade vår familj på Stormbos byväg hem till vårt sommarhus ungefär en kilometer bort efter att ha besökt våra grannar, Aldor och Gunn Johansson. Alltid proppmätta efter inmundigande av rådjur, älg , raggmunk, kaffe och kakor. Och med deras berättande i huvudet.

Någon bara MÅSTE dokumentera mina specialare till grannar, Aldor och Gunn, har jag då ideligen tänkt. Det sista lantbrukarparet i byn Stormbo, utanför Ankarsrum.

 

 

 

 

 

 

Flygbilder över Aldor och Gunns gård i Stormbo. www.aerobilder.se

MED VIDEOKAMERNA OCH BANDSPELARE, 2005 – 2011

År 2005 insåg jag plötsligt att denna Någon, det var helt enkelt jag. Med film hade jag arbetat men aldrig filmat själv. Men vad tusan! En videokamera och en bandspelare köptes och varje gång jag var i vårt Stormbohus, fram till 2011, kånkade jag iväg längs byvägen med min utrustning ofta tillsammans med vår dotter Yohanna. In till all den goda maten, kaffet, kakorna, omsorgen, värmen, till Aldor och Gunn och till deras minnen och sätt att se världen.

PREMIÄR I ANKARSRUM
Oktober 2011

Sex år senare hade det blivit blev en film. Den skapades tillsammans med filmklipparen Olle Tannergård i Hököpinge.

 

Olle Tannergård i studion.

Premiären i Ankarsrum den 17 oktober 2011 blev en succé. Den största lyckan för mig, min familj och Olle var och är att Aldor och Gunn var glada över filmen och att Aldor som då var svårt sjuk hann att se filmen om sitt liv och säga att det var något av det bästa som hänt ! Sedan följde flera lyckade föreställningar i Ankarsrums Hembygdsförenings regi.

 

PRESSKLIPP

 

 

ANKARSRUMS HEMBYGDSFÖRENING

Ankarsrums Hembygdsförenings entusiasm och engagemang har lett till att jag med förtroende och tacksamhet överlåtit visningsrätt och distribution till den filmgrupp
de bildade.


Filmgruppen i Ankarsrums Hembygdsförening. Från vänster: Sven-Olof Nilsson,
Britt-Louise Apell, Donald Öfverberg och Ingemar Bodelsson.

LÄNK TILL HEMBYGDSFÖRENINGEN

Detta helt enkelt för att de tolkar min önskan rätt – att filmen ska visas på ett sätt så att den kan inspirera människor som håller landsbygden levande. Inspirera till att när tid ännu finns samla in och dokumentera gårdagens roliga och viktiga minnen om livet på landsbygden genom ljud och bild. Det är en viktig och spännande dokumentation för nya generationer i den annorlunda värld som ligger alldeles bakom knuten.

Och när man kommer på det är det ofta för sent.

 

TACK OCH LOV ATT JAG HANN!

Aldor Johansson, den siste brukande bonden i Stormbo gick ur tiden i maj 2012. I den röda stugan i byn Stormbo, där generationer av arrenderande bönder bott, bor nya ägare. Huset är idag modernt renoverat. Aldors Gunn bor i en lägenhet i Ankarsrum. Idag hade filmen ”Med fötterna på jorden” varit ett helt omöjligt projekt. Ofta tänker jag: Tack och lov att jag hann!

 

ÖVERBLIVNA FILMKLIPP

Det gick förstås inte att klämma in alla filmade timmar i själva filmen.
En del av de överblivna filmklippen finns här:

GÅ TILL FILMSIDAN

 

 

MUSIKEN I FILMEN – EN VÄLSIGNAD SKIVA
Jim Åkerstedt och jag arbetade ihop i reklambranschen på 1970-talet.

Nu för tiden är han mest spelman, han spelar fiol och är riksspelman på munspel. I present  fick jag en skiva han spelat in. En välsignad skiva! För där var den musik som Olle och jag behövde för filmen.

LÄNK TILL GLADPACK SPELMÄNS HEMSIDA

Färgpennorna från reklamtiden hade han lagt av med sedan flera år  – men efter att ha sett skivomslaget tyckte Olle Tannergård att jag i alla fall skulle försöka övertala honom att gå och skaffa nya – för ibland saknades det bilder. Det lyckades! Så fort vi saknade en bild när vi satt och redigerade sade vi med en mun: Jim!


DET VAR DÅ DET, PÅ 1970-TALET… 

 

Så efter nästan 40 år fick vi plötsligt kontakt med varandra igen, i januari 2011.

När Jim och jag sågs igen efter 40 år!

 

PRICKEN ÖVER I

Vilken bonus! Vem hamnade 2011 på plats 34 bland Sveriges ”hetaste lantisar” utsedda av tidningen Land? Om inte jag på grund av filmen ”Med fötterna på jorden”.

Och vilken film hamnade på 3:e plats på Filmfestivalen VERA på Åland våren 2012? Om inte ”Med fötterna på jorden”.